Melankoli

aşık olmak – mantıklı tüm yetileri işlevsiz bırakan bir durum

sadece belirli bir anda yaşanan, kişinin kendisini mutlu ve huzurlu hissetmesini sağlayan bir duygu durumudur. kişinin mantıksız davranışlarda bulunmasına “dünyanın bir ucundan bir kaç saatliğine de olsa aşık olduğu kişiyi görmeye gitmesi” neden olur.aynı zamanda oldukça tehlikelidir, çünkü mutluluğunuzu ve huzurunuzu bir kişinin ellerine bırakıyorsunuz. (evet mutluluk ve huzur birbirini etkileyen iki duygu durumudur) istediğiniz etkiyi alamadığınızda, aşık olduğunuzdan daha büyük bir ters reaksiyon ile karşı kaşıya kalırsınız. insanlık bu duygularla baş edebilmeniz için uyuşturucuları geliştirmiştir.

peki kokain ile aşık olmak arasında, beyinde yarattığı etki açısından bir benzerlik var mıdır?

bu sorunun cevabı evet. “aşk ile kokainin beyinde yarattığı etki arasında bir ilişki vardır. aşk, beyinde dopamin, oksitosin, serotonin gibi hormon ve nörotransmitterlerin salgılanmasını artırır. bu kimyasallar, beynin ödül, bağlanma ve bağımlılık sistemlerini uyarır ve kişiye keyif, mutluluk ve bağlılık hissi verir. kokain de benzer şekilde, beynin dopamin geri alımını engelleyerek, dopaminin sinaptik aralıkta birikmesine ve beynin ödül sistemini aşırı uyarılmasına neden olur. bu da kişiye geçici bir haz ve keyif sağlar, ancak zamanla tolerans ve bağımlılık gelişir.”

kamu spotu: uyuşturucu kullanmak sağlığınıza zararlıdır ve yüksek derece bağımlılık yapar ama bu demek değil ki aşık olduğunuzda bu zarar görmeyeceksiniz.

daha fazlası için “aşk anormaldir” kaynak / eksisozluk

Bir Yorum Yazın